Καλιτσούνια ανεβατά
Στη συνέχεια κάνουμε την προεργασία για το ζυμάρι μας, να είμαστε έτοιμοι μέχρι να ανέβει το προζύμι. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά μας αφήνοντας στο τέλος το αλεύρι. Βάζουμε το γιαούρτι, την ζάχαρη, το λάδι, το λιωμένο βούτυρο, το λάδι,σε όλη την διάρκεια ανακατεύουμε καλά για να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε την μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού, την ρακί και λίγη κανέλα. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα!
Χτυπάμε σε ένα πιάτο τα 3 αυγά τα προσθέτουμε και αυτά στην λεκάνη και ανακατεύουμε ξανά!
Ελέγχουμε το προζύμι μας το οποίο λογικά μέχρι να τελειώσουμε όλη την παραπάνω προεργάσια θα είναι ανεβασμένο.
Παίρνουμε το προζύμι και το βάζουμε στην μεγάλη λεκάνη που κάναμε την προετοιμασία μας. Αρχίζουμε το ζύμωμα. Το προζύμι θα τραβήξει όλο το υγρό μείγμα που είχαμε φτιάξει. Τώρα αρχίζουν να μας προσθέτουν λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε χωρίς να σταματάμε, μόλις τραβάει το αλεύρι μας ρίχνουν και άλλο για να έχουμε τον έλεγχο. Μόλις η ζύμη δεν κολλάει καθόλου στα χέρια μας τότε το ζυμάρι μας είναι έτοιμο.

Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ανέβει.
Αλευρώνουμε το τραπέζι για να μπορούμε να απλώσουμε τα ζυμαράκια που είναι έτοιμα για γέμισμα!

Ανάλογα το μέγεθος που θα κάνετε το ζυμαράκι προσθέτετε και την μυζήθρα. Μια κοφτή κουταλιά της σούπας μυζήθρα, είναι ικανοποιητική δοσολογία ανά καλιτσούνι. Αλείφουμε με λίγο γάλα την περίμετρο του ζυμαριού μας και το κλείνουμε, έτσι δεν θα μας ανοίξει το καλιτσούνι καθώς θα ανεβαίνει η ζύμη και άλλο.
Μόλις τα τελειώσουμε τα αφήνουμε να ανέβουν ξανά και έπειτα τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε!
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω κάτω αντίσταση στους 180 βαθμούς. Τα ελέγχουμε συχνά μόλις ροδίσουν είναι έτοιμα!
Tip: Μετά που θα αλείψουμε με αυγό τα καλιτσούνια μπορούμε να τους βάλουμε από πάνω λίγη κανέλα ή ψίχα αμυγδάλου ανάλογα τα γούστα μας.
-0 Comment-